dijous, 11 de desembre del 2014

ELS DINOSAURES


Els dinosaures (Dinosauria) foren els animals vertebrats dominants dels ecosistemes terrestres durant més de 160 milions d'anys, des del període Triàsic superior (fa aproximadament 230 milions d'anys) fins a la darreria del període Cretaci (fa aproximadament 65 milions d'anys), quan la més gran part s'extingiren a l'extinció del Cretaci-Terciari. Actualment, hi ha unes deu mil espècies vivents de dinosaures, denominades amb el nom comú d'ocells. Tanmateix, generalment, quan es parla comunament de dinosaures hom acostuma a fer referència als organismes gegants del Triàsic i Cretàcic, que, excepte la balena blava, tenen el rècord d'animals més grans que mai han trepitjat la Terra.



Morfologia


Esquelet d'estegosaure al Museu Field de Chicago.
Els dinosaures (a part dels ocells) poden ser descrits com a rèptils arcosaures terrestres amb les potes mantingudes erectes sota el cos, que existiren des del Triàsic superior (apareixent per primer cop a l'estatge faunístic Carnià) fins al Cretaci superior (extingint-se a finals del Maastrichtià).



Trets distintius

Tot i que els descobriments recents han fet que sigui més difícil presentar una llista dels trets distintius dels dinosaures amb consens universal, gairebé tots els dinosaures descoberts fins ara comparteixen certes modificacions de l'esquelet ancestral dels arcosaures.

 

 

 

 

 

 

 













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada