diumenge, 15 d’abril del 2018

L’APARICIÓ D’UNA ESQUERDA GEGANT A KÈNIA ALERTA DEL FUTUR TRENCAMENT A L’ÀFRICA


La gran esquerda sorgida en les últimes setmanes al comtat de Narok (Kenya) segueix estenent-se i provocant problemes a la carretera entre Mai Mahiu (una aldea situada al sud-oest del país) i Suswa, tallada i reparada en diverses ocasions des de principis de març d'aquest any. L’esquerda mesura diversos quilòmetres de llargada, 15 de profunditat i 20 d’amplada.

El fet que l'incident hagi irromput després de setmanes d'intenses pluges, d'inundacions i de tremolors pot explicar el fenomen. Però, sobretot, que hagi tingut lloc en una zona de la vall del Rift, una important falla geològica i un dels terrenys més inestables del continent africà, és significatiu. Les imatges de l'esquerda quilomètrica alerten, tal com apunten diversos geòlegs, que en un futur l'Àfrica es podria dividir en dos.

Molts experts apunten que es dividirà d'aquí uns 50 milions d'anys. Encara que, hem d’estar alerta perquè mentrestant, però, poden succeir episodis com aquest. Normalment,  la fractura es produeix a l'interior de la terra, sense mostrar-ne els efectes a la superfície, però a vegades l'esquerda és superficial i de diversos metres d'amplada, com aquesta vegada.

Si parlem dels efectes en la població, podem dir que destrossat diversos edificis, ha obligat a evacuar un poble sencer i ha partit la carretera que uneix la reserva natural Maasai Mara i l'aldea. Fins i tot diuen que, l'esquerda va partir les seves llars, algunes de les quals van haver de ser esfondrades. Per tant, molts habitants s'han quedat sense lloc on viure, almenys, durant els primers dies.
Després de l'incident, alguns experts han advertit que les autoritats han de vigilar a l'hora de planificar els traçats de les carreteres, les línies ferroviàries i, també, altres infraestructures, fins i tot els habitatges.

Aquest succés ha despertat l'atenció no només de la població local i els mitjans de comunicació internacionals sinó que, està sorprenent fins i tot als científics.

http://www.ccma.cat/video/embed/5758089/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada