dilluns, 12 de gener del 2015

SETMANA DE LA CIÈNCIA 2014/2015


El passat dimecres dia 19 de novembre vam assistir a una xerrada sobre la Cristal.lografia i la Biotecnologia conferida pel professor José Felipe Noguera. Aquesta conferència va tenir lloc a la biblioteca de l'Institut Lauro per commemorar la setmana de la ciència 2014.

Inicialment vam veure la primera foto que es va fer amb rajos X i com després tots els científics van utilitzar aquests rajos per mirar-ho tot, fins que un dia mirant les imatges obtingudes es va anar descobrint les diferents estructures cristal.lines.

Amb el pas dels anys va ser cap el 1950 que la científica Rosalind Franklin va aplicar els rajos X a la molècula de l'ADN i va obtenir la ja famosa foto de la imatge en forma de X, això la va inspirar per poder determinar l'estructura en doble hèlix. Aquest descobriment va servir per inspirar noves investigacions.

Una vegada descoberta l'estructura de l'ADN es va iniciar les tècniques de recerca en la biotecnologia, fent modificacions en l'ADN per poder crear nous òrgans gràcies a l'estudi de les cèl.lules mare. Gràcies a aquests descobriment s'ha pogut fer moltes coses, com per exemple transplantar algun òrgan a persones que el necessiten, i a fer grans avenços.

Aquesta relació entre els rajos X i el naixement de la Biotecnologia ens va semblar molt interessant, tot i que el tema ès molt complex, el conferenciant va saber adaptar-lo per a que seguíssim el fil.

                                                                       Mireia Fernandez Badia
                                                                       Àngel Diaz Rubio


Durant l'exposició del tema: Xtalls: des dels rajos X fins a la Biotecnologia, varem descobrir quan important pot serp arribar a entendre l'estructura interna dels diferents cristalls i de qualsevol matèria de la Terra.

Ara bé, una unitat principal d'aquesta xerrada va ser l'explicació de l'origen i utilització dels rajos X. Gràcies al seu ús, per a determinar la composició i l'estructura interna de les coses, s'ha pogut   aconseguir grans avenços de la ciència.

Els companys de 4t d'ESO hem pogut veure l'evolució d'aquests avenços com per exemple quan se'ns va mostrar la creació d'un cor de ratolí a partir de cèl.lules mare. Fets com aquest ens poden fer pensar que els éssers humans podem aconseguir grans fites i també arribar a límits mai imaginats temps enrere fins a l'extrem de poder fer transplantaments d'òrgans creats al laboratori.


                                                                       Eliyonahi Sandoval  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada